"Advantage": Kvantni računar koga možemo koristiti

„Advantage“: Kvantni računar koga možemo koristiti

„Advantage“: Kvantni računar koga možemo koristiti i u našem poslovanju. „Advantage“ je prvi računar dizajniran za poslovne korisnike. Ovaj računar nudi oko 5000 kubita i 15 načina povezivanja samih kubita. Ove performanse daju 2000 puta brže odgovore u cilju rešavanja problema.

Advantage kvantni računar

D-Wave je spreman za svoje prve korisnike. Prvi korisnici Advantage kvantnog računara nove generacije imaće tu čast da se susretnu sa dva puta većom brzinom.

Prošle godine najavljene su performanse ovog sistema. 5.000 kubita i dvostruko veća povezanost između kubita od D-Wave-ovog 2000K kvantnog računara. On će biti ponuđen putem D-Wave-ove Leap cloud usluge, iako će kompanija izgraditi sisteme za korisnike koji žele da ih pokrenu u svojim centrima podataka ako to zatraže.

Poslvoni kvanti računari

 

Pristup D-Wave kvantnom računarstvu donekle je kontroverzan u ovoj oblasti u nastajanju. Računari kompanije oslanjaju se na pristup koji se naziva kvantno žarenje, koji manipuliše kubitima u kvantne položaje koji mogu predstavljati mnogo više od dve vrednosti, ograničenje klasičnih računara. Ovaj pristup tada omogućava kubitima da prirodno izgube svoje kvantno stanje i u zavisnosti od problema koji se od njega traži da se reši, slegnu u svoje stanje sa najnižom energijom. Ako je problem pravilno formulisan, to stanje niske energije predstavlja optimalno rešenje problema.

Ovo se razlikuje od kvantnog pristupa koji koriste kompanije poput IBM-a, Google-a, Honeivell-a i drugih i za koji se ne očekuje da će proizvoditi sisteme ovakvog kvaliteta ni za nekoliko godina. Računari sa kvantnim kapijama drže kubite u kvantnom stanju duži vremenski period tokom obavljanja proračuna, ali je izuzetno teško održati to stanje bez ogromnih mašina i temperatura blizu apsolutne nule, izazova koji su ograničili proizvodnju kvantnih gejt mašina.

„Mašina zasnovana na kapiji od 1.000 kubita uradiće mnogo više od kvantnog alata od 5.000 kubita“, rekao je Paul Smith-Goodson, viši kvantni analitičar za Moor Insights and Strategy. Te mašine od 1.000 kubita su daleko od toga da budu spremne, a u međuvremenu će biti potrebno malo eksperimentisanja kako bi se utvrdile mogućnosti za najnoviju mašinu D-Vave-a, rekao je on.

D-wave  je dozvolio da kupci kompanije uglavnom grade aplikacije za „predprodukciju“ za novu uslugu koje su usmerene na uske delove njihovog poslovanja. To je delom zbog ograničenja performansi, ali i zato što kvantno računanje bilo koje vrste predstavlja strmu krivulju učenja za razvoj softvera. On veruje da pristup D-Wave-u omogućava korisnicima da iskoriste neke prednosti performansi kvantnog računarstva bez čekanja na sisteme zasnovane na drugom pristupu.

„Danas ne postoji jedan kvantni računar koji vam omogućava da radite nešto što ne možete klasično“. Međutim, D-Wave-ov sistem Advantage pomogao je kompaniji Save-On Foods da smanji vreme potrebno za izvršavanje „važnog zadatka optimizacije“ sa 25 sati na dva minuta, saopštila je sama kompanija.

„Advantage“: Kvantni računar koga možemo koristiti

 

Naravno ako želite biti korisnik „Advantage“ kvantnog računara možete platiti korišćenje njegovog procesora na sat. Isto tako na sat možete iznajmiti i pristuup kvantno-klasičnom računaru. Ovaj kvantno- klasični računar kombinuje „Advantage“ sistem sa standardnim procesorima i grafičkim čipovima. Na ovaj način spojena je tradicija i kvantna tehnologija i isto tako na ovaj način štedi se dosta vremena.

Za razmišljanje:

 

Da ne naglimo mnogo za oduševljenjem. Znamo i sami da su kvantni računari skloni greškama. Ako kubiti mogu imati istovremeno više vrednosti znači da mogu umnožavati i sistemske greške. Na ovaj način ako razmišljamo shvatićemo da nam treba logički kubit. Logički kubit može služiti samo jednoj svrsi, a to je detekcija samih grešaka.Logički kubit bi trebao sadržati sve informacije, na osnovu toga ćemo omogućiti detektovanje grešaka. I naravno ako pri radu neki podatak nestane, možemo ga ponovo rekonstruisati. Da li je sve ovo možda previše? Ili da se zadovoljimo samo ponuđenim? U 21. veku ne smemo pristati na regularne opcije.

 

4.5/5 - (Broj glasova: 2)

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *