Energetska efikasnost i stilsko pakovanje

Energetska efikasnost

Energetska efikasnost i važnost uštede energije se često spominju poslednjih godina….

Ono što su razna predviđanja za narednu deceniju, predvidela je još veće ulaganje i pominjanje iste. Mnoge kompanije koje se bave energetskom održivošću, enteriejrima ili eko projektima svesne su šta nam veća upotreba energije donosi. Ono što mi možemo kao laici doprineti jeste da u svom ambijenu uštedimo na onome što nesvesno rasipamo. Stilski dobro uređen prostor nije sam estetski lep već održiv i dovodi do uštede.

 

Količina neiskorišćene energije u jednom prostoru varira u proseku od 24- 45%. Problem koji većina vlasnika stanova ili kuća ima jeste neometano cirkulisanje važduha koje iz stambenog objekta oduzima energetsku vrednost. Sa aspekta zdravlja dovoljno je provetravati sve prostorije nekoliko puta u toku dana, radi osvežavanja same prostorije i cirkulacije svežeg vazduha. Međutim ako je objekat pod konstantnim naletom vazduha koji cirkuliše dolazi do nastanka vlage u samom objektu. I to nije jedini problem kada smo već kod zdravlja dolazi i do narušavanja samoga. Energija koju možempo uštedeti kada imamo dobro upakovan stambeni prostor čuva nas i od prekomernog finansijskog davanja i uštede. Svi ovi primeri su više nego dovoljni za jednoročno rešenje i ambijentalno uređenje samog prostora.

Zastakljivanje terase– donosi mnoštvo benefita kao što je ušteda energije, proširen prostor koji možemo koristiti za više namena i oćuvanje prostora od vlažnog vremena i cirkulacije vazduha. Ono što je glavno kod ovog poduhvata je da je prostor samog objekta proširen i iskoristljivost stambenog dela je više nego udvostručena. Skandinavski stil koji je predhodnih godina dominirao u enterijerima simbolika je možda baš ovog predloga o zastakljivanju površine. Svetlost koja dopire je sada bliža nego ikad a terasa koja je zastakljena garantuje ugodnost i u jesenjim i zimskim danima. Vitamin D je jedan od retkih vitamina koga dobijamo putem Sunčane svetlosti, tako da smo sada nakon radova spremni da je uhvatimo. Ovim potezom dobijamo više nego dobar povod za preduzimanje radova.

ALU stolarija i aluminijmski prozori- najgore od svega je da nam prozori na sobi ne dihtuju kako treba. Tada dolazi do otoka toplote iz prostorije i do konstantnog progresa vlage u sam objekat. Obe navedene stavke su ozbiljni narušioci zdravlja a naravno i kućnog budžeta. Jedan od osnovnih radova koji mnogi predlažu je zamena prozora i celokupne stolarije. Nakon izvođenja ovih radova dobijamo dugoročnu sigurnost i štedimo energiju koja je više nego bitna celoj zajednici. Kod postavki ALU prozora i vrata dolazi do zadržavanja toplote u samom prostoru i očuvanju energetske vrednosti u njemu. Nema neželjene vlage ili buđi a provetravanje objekta se radi jedino onda kada mi smatramo da je to potrebno.

Iako se možda na prvi mah čini da je estetski dojam bitniji i mnogo važniji, mi smo zapravo sebi obezbedili zdraviji i sigurniji život a da pri tom štedimo i brinemo o zajednici. Ušteda koja se ovde spominje nije zanemarila i energetsku uštedu koja je više nego neophodna u nadolazećoj deceniji. Električna energija i sami vodostaji su u velikom preoptrećenju tako da se malim koracima i poduhvatima svako od nas nesvesno zalaže za energetsku efikasnost i očuvanje prirode. Mali koraci za nas su veliki za društvenu zajednicu. Stilsko uređenje stana i nepobitan vizualni efekat su samo produkt lepo isplaniranog rada od strane ljudi koji su više nego stručni za ovaj poduhvat.

Ocenite nas!

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *