Ergonomska kancelarijska stolica

Kancelarija je postala mesto u kom se vredno i marljivo radi, bilo da svoj posao obavljate od kuće ili iz kancelarije, sigurno ste imali istu dilemu.
Iznenađujuće, ovo je jedno od najčešćih pitanja koje dobijamo ovde u vezi sa ergonomskim trendovima – „Šta je ergonomska kancelarijska stolica?
“ Kada razmislite, ovo nije samo pametno pitanje koje doprinosi i zdravstvenom aspektu, već i pitanje na koje je izuzetno teško odgovoriti, bar sažeto.
Ergonomska stolica je ona koja ne samo da prati najbolja iskustva u pogledu proverenog ergonomskog dizajna, već je i vrlo podesiva za prilagođavanje različitim ljudima i sedećim položajima. Ključ ergonomske stolice, bar one dobre, je u tome što je visoko podesiva. Čak i ako će na njemu sedeti samo jedna osoba, položaj sedenja varira tokom dana, a dobra ergonomska stolica mora pravilno da podržava telo u svim tim položajima.
Šta je ergonomska stolica i šta ona omogućava zapravo?
U ovom vodiču dopustite mi da vas provedem kroz sve najvažnije elemente koji čine dostojnu ergonomsku stolicu, plus posebne savete koji se zasnivaju na vašoj veličini tela, radnom delu i bilo kojim uslovima poput bolova u leđima ili vratu.
Podesiva visina sedišta- Osnovna karakteristika svih ergonomskih stolica, visina sedišta treba biti lako podesiva. Idealna visina sedišta je ta gde vam se stopala čvrsto dodiruju sa podom dok sedite, dok kolena zauzimaju ugao pod uglom od 90 stepeni. Ako radite na računaru, morate uzeti u obzir i druga pitanja. Idealna visina sedišta u kancelarijskoj stolici- Da biste lako izračunali da li će vam odgovarati visina ergonomske stolice, jednostavno izmerite dužinu od vrha kolena do stopala. Alternativno, postavite se ispred stolice i podesite njenu visinu tako da vrh sedišta bude odmah ispod vašeg kolena Naše ruke čine oko 12% naše ukupne telesne težine, osoba kao takva, mora imati podršku za ruke.
Stolici je od „vitalnog značaja“- da uklanjanja teret s ramena i vrata u sedećem položaju i da ima prilagodljive rukonaslone. U najmanju ruku, nasloni za ruke treba da se podese po visini. Trebali biste biti u mogućnosti da ih podignete na visinu vašeg stola (obično 29cm) tako da su vam ruke paralelne sa stolom dok računate. Ako ste u uskom prostoru, prednost su i nasloni za ruke koji se mogu dovoljno spustiti da stolicu odmaknete ispod stola.
Nasloni za ruke na ergonomskoj stolici– Dobra ergonomska stolica treba da ima naslone za ruke koji se takođe okreću. To znači da se mogu nagnuti prema unutra (do 30 stepeni) i prema spolja.
Okretni nasloni za ruke su važni za podupiranje podlaktica kada su vam ruke blizu u odnosu na laktove, kao što su slanje poruka na telefonu ili kucanje na kompaktnoj tastaturi.
Okretni nasloni za ruke u ergonomskoj stolici– Važni su i nasloni za ruke koji se podešavaju po širini. To znači da se mogu pomicati bliže ili dalje od vašeg tela kako bi podržali vaše laktove i ruke, bez obzira na to koliko su rašireni. Osobe sa veoma uskim ili širokim ramenima imaće koristi posebno od naslona za ruke koji su podesivi po širini.
Podešavanje dubine sedišta- nazvano i „slajder sedišta“, podešavanje dubine sedišta je važno jer se uvek nalazi jaz između ivice sedišta i kraja vaših bedara, bez obzira na veličinu tela ili sedeći položaj. Pomaže u sprečavanju da sedište prekine cirkulaciju na nogama (ako je dubina suviše duboka) ili da izvrši preveliki pritisak na kolena (ako je dubina previše plitka). Mnoge ergonomske stolice višeg ranga dolaze sa podešavanjem dubine sedišta. Ako ne, proverite je li fiksna dubina odgovarajuća vašoj veličini tijela. Da biste izračunali idealnu dubinu sedišta za svoje telo, jednostavno sedite na bilo koju stolicu i izmerite udaljenost između kraja vaše karlice i vaših unutrašnjih butina. Zatim oduzmite 1 ″ do 2 ″ da biste dobili savršenu dubinu sedišta.
Najbolje ergonomske stolice podržavaju i sinchro nagib. Mehanizam nagiba,Sinchro nagib, u ergonomskoj stolici sa naginjanjem, ugao naslona se menja preko okretnog i nagibnog mehanizma koji se nalazi neposredno ispod sedišta. Kao takvo, i sedište i naslon nasumično menjaju uglove dok se naslanjate na leđa. Postoji mnogo vrsta mehanizama za naginjanje u ergonomskoj stolici. Sinhrono naginjanje tamo gde su naslon i sedište naslonjeni u promeru  2: 1 dobra je opcija da biste omogućili da donji dio tela i pogled ostanu relativno horizontalni dok se naslanjate na leđa.
Da li smo odgovorili na sva pitanja koja su vezana za ergonomsku stolicu? Nismo ni blizu svih tih odgovora, ali ćemo se vraćati na kancelarijsku stolicu i budno pratiti njen razvoj u svoj njenoj ergonomičnosti. Ono što je sigurno jeste do da je dizajn prešao u potpun i stilski vizualni dojam a ergonomija ga samo dodatno uopbličava. Ako vam treba savet, slobodno pitajte imamo dovoljno iskustva da prenesemo svo neophodno znanje. Jer samo je sigurna kupovina ona najbolja.
Ocenite nas!

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *