Industrijski dizajn i avangardna umetnost- TREND

Industrijski dizajn i avangardna umetnost- TREND. Ono što je industrijski dizajn uveo kao pojam i trend jeste shvatanje pojma potrebe namene i multipraktičnosti. Ovaj trend se može pronaći svuda od opremanja prostora do digitalnog poslovanja.

Koliko je zapravo globalan ovaj trend govori i to da su se mnogi svetski brendovi okrenuli njemu i na osnovu njegovih parametara osavremenili svoju ponudu, usluge, poslovanje,…

Yves Béhar kao dizajner koji je svoje moderne principe poslovanja preneo Pumi, Samsungu, Svarovski Kristalima, Hermanu Mileru i ostalima, možemo shvatiti sledeće. Industrijski dizajn postaje elementarni činilac minimalističkog smisla formiranja i dizajniranja.

Njegova forma kada je nameštaj u pitanju je multifunkcionalnost i jednostavno shvatanje linearne estetike. Što manje formi i elemenata kako bi se ispoštovala elementarna funkcionalnost minimalističkog stila.

Ono što se očekuje jeste apsolutno iskorišćenje prostora i estetika, a na prvom mestu je prirodno  osvetljenje. Ako se eksperimentiše s monohrom dizajnom  moramo biti svesni potrebe i upotrebe senki i tekstura jedne iste boje i njenih nijansi. Ako se pak eksperimentiše sa više boja imati na umu povezanost boja i produktivnosti.

Kako je industrijski dizajn sa primesom avangarde uticao na digitalni svet?

Mnogi dizajneri veb sajtova i celokupnog veb digitalnog interfejsa krenuli su od činjenice da mlađa generacija koristi digitalne medije i platforme. U zavisnosti kojim se poslom bavi kompanija za koju se radi sajt, koncept sajta biće prilagođen tržištu. Ako uzmemo parametre koji govore u prilog tome koja populacija koristi kakve usluge, možemo zaključiti kako će taj sajt izgledati.

Mlađa populacija koristi usluge interneta i pretraživača za 54% više od starije generacije za:

 • dostavu hrane
 •  kućne ljubimce
 • info o uslugama frizera, spa centara, velnesa, fitnesa,…
 • booking-a za apartmane
 • dostavu tehnike i aparata
 • kupovinu garderobe
 • ostalo

Znači da ovakvi sajtovi moraju biti prilagođeni standardima i potrebama mlađe generacije koja je odrasla uz digital sferu. Moramo ispratiti trendove i kao ponudu dati industrijski dizajn sa dobrom grafikom koja prati potrebe datog biznisa.

Ono što se izdvaja kao potreba savremenih sajtova jeste da imaju što manje praznog prostora na prvoj strani, primamljiv izgled i upečatljiv. Nešto što ga izdvaja iz mase konkurencije koja ima sličnu ponudu. Ako to uskladimo na koraku smo da oformimo listu stalnih kupaca.

Ono što je Modrulj prepoznao kao potrebu kupaca ili klijenata robe ili usluga je vešto izbalansiran kontent koji nudi nešto mnogo više. Prilikom dizajna stolica ili enterijera reakcije nisu izostale onda kada je ponuda bila predočena iz sasvim nove perspektive.

Statistika koja nas je ubedila da mislimo isto jeste:

 

 • 32% kompanija ima strategiju konstante i nije menjala ništa u načinu digitalnog poslovanja više od 5 godina. Za pet godina se promeni celokupno tržište i potreba tog istog tržišta, a da ne govorimo o tome koliko se promeni content u marketingu i fotografija.
 • 42% kompanija nema utisak da treba da uspostavi neposrednu komunikaciju putem veb sajtova sa svojim klijentima ili ne zna način kako
 • samo 13% kompanija na pravi način prilagode svoj vizual na internetu u skladu sa potrebama kupca
 • 76% kompanija koje krenu da primenjuju inovaciju ima odličan rezultat nakon manje od dva meseca, što je više nego recipročno datom ulaganju

Ako nam je sve ovo više nego jasno ostaje nam da spojimo lepo i korisno, moderno i elementarno i započnemo progres u pravom smeru.

Istražite svoje tržište i pogledajte šta možete kreativno da mu ponudite, naravno prilagodite ponudu vašoj poslovnoj sveri. Ako je vaša strategija poslovnosti vezana za mlađu populaciju ponudite im sve ono što je njima interesantno i pronađite sebe kao uticajnog vođu na socijalnim mrežama i digitalnom sektoru. Ako vam je pak posao vezan za stariju i poslovnu sveru, istražite tržište i uvedite dozu konceptualnog minimalizma sa primesom industrijskog dizajna. Na takav način skrećete pažnju na sebe i označavate da ste spremni za korak dalje.

Onaj ko je spreman da ulaganjem u sebe stavi zalog za budući uspeh, taj već uspeva jer ideja je nepobediva.

Ocenite nas!

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *