ergonomija

Intervju sa Irenom: Profesorka Gordana Čolović

Ovim putem se zahvaljujem profesorki, Gordani Čolović na izdvojenom vremenu i intervjuu.

Želim da ovaj intervju prihvatite kao moderni vodič za poslovnost i vaše napredovanje.

  1. Vaše osnovno zanimanje je…? Koliko je to zanimanje važno u današnjem modernom, poslovnom svetu?

Profesor sam na Akademiji tehničko umetničkih strukovnih studija Beograd, ergonomista, autor 13 knjiga i vlasnik agencije SE-ERGO, čiji je fokus na ergonomskom i poslovnom savetovanju.

Ergonomija i ergonomisti dobijaju sve veći značaj u današnjem poslovanju, jer ova naučna disciplina omogućava ne samo preventivu raznih profesionalnih oboljenja, prvenstveno mišićno-koštanog sistema, nego i analize i primenu savremenih metoda rada koje povećavaju produktivnost, omogućavaju redukciju gubitaka u radu, smanjuju bolovanja i motivišu zaposlene da menjaju stavove o radu.

 

  1. Kako vidite moderno poslovanje?

Današnje turbulentno globalno tržište zahteva nova znanja i veštine, kako svih zaposlenih, tako i same organizacije rada. Da bi opstali na tržištu kompanije svoju poslovnu strategiju moraju da usmere i na ljudske resurse, na njihovu stalnu edukaciju i treninge, ali i na ergonomske uslove rada i zdravlje svih zaposlenih. Da budu društveno odgovorni, da smanjuju ergonomske rizike a time i nepotrebne troškove.

 

  1. Da li se može uskladiti trend i potreba?

Da, naravno. Mnogi trendovi prate i naše potrebe. Poslednjih godina su u trendu različiti ergonomski proizvodi i oprema, ali oni su i te kako potreba da modernizujemo poslovanje. Modni trendovi i stil u opremanju kancelarija sve više je skladu sa ergonomskim principima i standardima, prilagođen antropološkim karakteristikama i haptičkim zonama, koji omogućavaju komforno i zdravo radno mesto.

 

  1. Kada kažemo ergonomija, šta je asocijacija?

Prva asocijacija je analiza pokreta pri radu. Za mene je ergonomija humanizacija rada, zdravlje zaposlenih, spremnost na promene, motivacija, produktivnost i smanjenje stresa.

 

  1. Ko sve ima privilegiju da čuje vaša znanja?

Pored, naravno mojih studenata, mnoge kompanije, instituti, sindikati i preduzetnici. Učesnici seminara, treninga i ergonomskih obuka su od industrijskih radnika, inženjera, tehnologa, menadžera, stručnjaka za bezbednost i zdravlje na radu, lekara, frizera, nastavnika, kozmetičara, vaspitača, advokata, lekara, knjigovođa do IT stručnjaka. Savetovanja su prilagođena specifičnostima svakog zanimanja i radnog mesta.

 

  1. Komunikacija kao glavni resurs. Savet za mlade ljude u poslu?

Osnovna veština poslovanja je komunikacija. Kroz komunikaciju pokazujemo naše emocije, naše znanje, empatiju i inteligenciju. Veština slušanja je ključni element u komunikaciji.

Svima, a naročito mladim ljudima u poslu, su neophodne dodatne edukacije kako poboljšati pismenu, usmenu i vizualnu komunikaciju, ali i znati se prilagoditi različitim stilovima ponašanja u svom okruženju.

Komunikacija, stavovi i vrednosti  određuju i organizacionu kulturu kompanije.

 

  1. Koliko je bitno imati svoj stav i autentičnost?

Sa stavovima moramo biti oprezni, jer oni su često bez pokrića i teško se menjaju. Samo znanjem i dodatnim veštinama možemo ostvariti “prave” stavove i biti drugačiji i uspešniji.

Doživotnim edukacijama i svakodnevnim učenjem postižemo autentičnost. Nauspešniji su oni koji su optimistični, nasmejani i aktivno slušaju druge. Uspešni ljudi stvaraju i uspešne kompanije.

 

 

dr Gordana Čolović

SE-ERGO

Kratka biografija

Prof. dr Gordana Čolović, vlasnik Agencije za konsultantske usluge SE-ERGO ima 33 godina iskustva u oblasti inženjerstva i industrijskog menadžmenta. Njena uža oblast su: organizacija proizvodnje, studija rada (studija pokreta i studija vremena), lean sistem, strategijski menadžment, marketing menadžment i ergonomija.

Objavila je 13  knjiga (3 na engleskom jeziku),  preko 150 stručnih i naučnih radova i autor je poglavlja u 2 međunarodne monografije (Australija i Kina). Njene monografije su obavezani udžbenici na mnogih svetskim univerzitetima.

Poslednjih 3 godine samo iz oblasti ergonomije organizovala je predavanja, seminare, radionice, grupne i individualne obuke za oko 1000 učesnika edukacija. Zaposlena je i na Akademiji tehničko umetničkih strukovnih studija Beograd, kao rukovodilac studijskog programa za menadžment u tekstilnoj industriji. Poseduje REFA, OSHA i IBM sertifikate. Član je International Association of Engineers, upravnog odbora  Saveza inženjera i tehničara tekstilaca Srbije, Association of Researchers in Engineering & Technology i u redakciji 10 naučnih časopisa. Recenzent je u 13 stranih časopisa i supervizor disertacija na nekoliko univerziteta u Indiji i Rusiji.

 

Ocenite nas!

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *