Koncentracija i produktivnost u poslu

Koncentracija i produktivnost u poslu može biti jedan od osnovnih razloga vašeg uspeha ili vašeg neuspeha. Može biti veoma primamljivo da između zadataka proverite e-poštu i društvene medije koji nisu u vezi sa radom, ali ta mala pauza koju nameravate da napravite zaista može da vam odvuče pažnju. Današnji čovek je sa raznih strana opkoljen informacijama, i ako ne uspe da ih kanališe i filtrira njegova energija se bespotrebno rasipa. Rasipanje energije dovodi do pada koncentracije i produktivnosti.

Koncentracija i produktivnost u poslu

Istraživanje je pokazalo da vam je potrebno prosečno 25 minuta da se vratite zadacima nakon što ste ih prekinuli. Ako društvene mreže smatrate neodoljivom smetnjom, razmislite koliko vam ta mala pauzica zapravo smeta. Čovek je produktivan onoliko koliko uspeva da održi fokus na nekom poslu ili zadatku. Ako on konstantno izlazi iz fokusa posla da bi obavio neke druge poslove njegova produktivnost je u startu manja od 50%.

Smanjivanje nepotrebnih sastanaka

Istraživanje pokazuje da mnogi kancelarijski radnici troše preko 30 sati sedmično na neproduktivne sastanke. Zajednički radni prostori kao što su Slack i video konferencije mogu značajno smanjiti vreme koje provodite na sastancima ili čak u šetnji ka drugim delovima zgrade da biste videli kolege.
Podesite vreme
Napravite sebi vremena tako da samo u određeno vreme proveravate poruke i meilove. Na taj način će organizacija vašeg posla i poslovnog delovanja biti mnogo bolja. Organizacija vremena će vam pomoći da uvek budete jednako posvećeni svemu što radite, samo imajte u vidu da je bolje da u razmaku različitih poslova imate barem 10 minuta pauze. Razlog za to je mentalno pročišćenje od posla koga ste radili predhodno. Na ovaj način vi takođe sebe regenerište i pripremate za druge poslovne aktivnost ili druge stvari koje vam stoje prema rasporedu.
Napravite vreme za meditaciju
Istraživanje objavljeno u časopisu „Neuroscience“ pokazalo je da meditacija menja moždane obrasce i pojačava mentalni fokus, što može poboljšati kognitivne performanse. Meditacija je odsustvo misli i na trenutak beg od svih obaveza i poruka. Na ovaj način vi sebe umirujete i povećavate svoju produktivnost za predstojeće poslove i fizičke aktivnosti. Meditacija dolazi kao vid budnog sna, koji vam telo oslobađa stresa i zamora.
Vežbajte redovno
Prema istraživačima sa Harvarda, jedan od najboljih načina za borbu protiv „moždane konfuzije“ ili čestih zaborava je zdrava rutina vežbanja. Redovna fizička aktivnost pomaže u smanjenju stresa i anksioznosti, održava zdravlje srca i podstiče regione mozga koji učestvuju u funkciji pamćenja. Takođe ponovo povezuje memorijske sklopove tako da rade efikasnije. Vreme u prirodi takođe može pomoći da postignemo stanje uma koje je važan uslov koncentracije.
Koncentraciju treba čuvati i negovati iako toga nismo svesni. Ako nam je posao krenuo ili je možda u zastoju, trebam prvo krenuti od sebe i proučiti našu skoncentrisanost.

Produktivnost u poslu

koncentracija i produktivnost u poslu

Ne zaboravite da u svom poslovnom ili životom prostoru takođe uredite enterijer po meri. Dobre ergonomske stolice, fotelje ili ergonomski nameštaj učiniće vašu produktivnost većom. Anatomske stolice Modrulj nude u potpunosti ono što je vama potrebno tokom rada tako da vaša produktivnost ne opada. 

Kada nemate bolove i radite bez onog neprijatnog osećaja u vratu i leđima, onda je vaša koncentracija na maksimumu, a samim tim je i produktivnost veća. Srazmerno onome što radite za sebe dobijate uspeh u onome što radite. Tako da je možda samo malo dovoljno da pokrenemo našu energiju i preskočimo limite i ograničenja.

Ocenite nas!

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *