Nova era MENADŽMENTA

Nova era menadžmenta. Zapravo nadogradnja, svih onim moći koje jedan menadžer ili menadžment sektor poseduje. Svi smo mi manje ili više upućeni u to kako su se prodaja i marketing paralelno razvijali. Ako posmatramo istorijski progres prodaje ali i umeća te iste prodaje doćićemo do zaključka da se marketing fokusirao na proizvodne karakteristike. Opis proizvoda i same njegove reference koje ga razdvajaju od drugih proizvoda iste ili slične namene jeste bila razvojna logika marketinga još od 1900. godine.

Nova era menadžmenta

 

Prodajne aktivnosti nisu zavisile od sektora do sektora već ih je marketing vešto uklapao u bilo koji prodajni ili uslužni sektor. Prodaja se odnosila na promociju proizvoda, ta promocija je nalik na reklamu današnjeg gabarita. Međutim imajmo u vidu da se u tom vremenu štancovala proizvode i ljudi koji su radili bili podređeni. Tada je menadžment bio uređen na „šefovski“ način, i njima je bio predat nadzor zaposlenih. Dok je sam marketing bio odgovoran drugim šefovima.

Ta piramidalna struktura sprečavala je realan uvid u probleme i dešavalo se da kada na tržištu izađe novi proizvod, bukvalno nije vreme za njega. Proizvođači nisu imali vremena za razvoj inovacija i modernih tehologija, i sve je to negde kulminiralo nakon Drugog svetskog rata. Ta era donosi obilje proizvodnje novih i sličnih proizvoda. Kreće omasovljenje proizvodnje i briga za nametnuti se na tržištu i marketing sektor.

Tada je bukvalno eksplodirala prodajna era koje je doživela svoj vrhunac pojavom radija i televizije. Nakon toga više ništa neće biti isto. Menadžment je počeo da proučava konkurenciju, da istražuje želje kupaca, da se hvata u koštac sa modernim i savremenim tehnologijama. Tada je prodaja bila možda i suviše linearna.

 

Da preskočimo određen period. Naravno svima je jasno da se u tom među periodu rodila ključna reč- prodavac. Prodavac koji je umeo vešto da barata opisom proizvoda, referencama kompanije i koji je za to vreme izgleda jako lepo vizualno. Tada su prodavci bili lovci, dok su kupci bili plen. Svi su čekali svojih pet minuta da se pokažu i dokažu na tržištu.

Međutim, kako preskačemo određen vremenski period razvoja menadžmenta, dolazimo do 2000. godine. Tada su se pojavile velike kompanije, poput Amazona. Takve kompanije su edukovale savremenog i modernog kupca do online može kupiti gotovo sve. I što je najbitnije sve je bilo na dohvat ruke, čuveno- Kupovina iz fotelje. Ovakav pogled na prodaju je moderno poslovanje prebacilo u sasvim drugu sveru.

Prediktivna era

Mi se sada nalazimo u „prediktivnoj eri“. Ovo zahteva predviđanje kretanja tržišta, praćenje ponašanja kupaca, tržišnu dinamiku i konstantu inovaciju. Istraživanje tržišta se sada ne svodi samo na bilans i novčane transakcije, već i na istaživanje tržišta u internet domenu. Pojava interneta i sajtova, dovela je manadžere u poziciju, predviđanja, kreacije i konstane zaposlenosti.

Nova era menadžemnta i progresija interneta

 

Pojavom i progresijom pretrage na internetu, poslovanje se više od 70% svelo na marketing u digitalnom domenu. Ono što smo naučili do sada, poslujući na internetu jeste da se brzo prilagođavanje nagrađuje. Sada kupci diktiraju tempo, brzinu i potražnju. Globalni sektor prodaje je edukovao kupce i oni su spremni da dobro istraže ono što kupuju. Umeće plasmana, prodaje i ponude je sada prebačeno na digitalni deo poslovanja.

Ako sada sve ovo znamo, na nama je da obogatimo ponudu i edukujemo se u tom smeru. Savremena kupovina je mnogo više od proste trgovine. Kako stvari stoje, napredak online sektora nam tek predstoji. Evolucija modernog marketinga se tek razvija i vešto prikuplja sve ono što bi kupci hteli da postoji. Od veb sajta do SEO optimizacijeod dobrog opisa proizvoda pa sve do dizajnerske fotografije. Moderni način razmišljanja u eri menadžmenta je postao konstruktivna inovacija. Ono što je sigurno kreativnost i ideja nikada ne omanjuju, tako je uvek bilo kroz istoriju.

Online shop

koncentracija i produktivnost u poslu

Čime god da se bavite od prodaje kancelarijskih stolica pa do prodaje sportske opreme online shop je pravi izbor za prodaju. Da li ćete u prodaji biti uspešni? Zavisi koliko ste dobro savladali „nova era menadžmenta“ i prediktivnu terminologiju. Prediktivne analize su u poslju online trgovanja ključ za uspešno poslovanje.

Ocenite nas!

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *