Od arheološkog nalazišta do kancelarijskog prostora

Modernizacija, ritam i žurba su možda najprisutnije odlike današnjeg vremena. Zbog nedostatka tog istog vremena nekada nismo u mogućnosti da se prisetimo nekih bitnih činjenica koje bi nam možda značile ili nas dodatno navele na razmišljane. Sve to bi nam kao zaključak pomoglo u nekom našem poslu koji sada radimo.Krenemo li od naslova da tumačimo sadržaj teksta možda nećemo naći zajednički imenitelj, što u svakom slučaju ne znači da ga nema, već je možda tako očigledan da ga mi samo ne uviđamo.

Nebeske Stolice

Nebeske stolice su arheološki lokalitet na Kopaoniku. Nalaze se na visini od oko 1800 metara nadmorske visine ispod čuvenog Pančićevog vrha. Mesto je 1895. godine inspirisalo vojvodu Živojina Mišića da ga nazove ovim imenom – Nebeske Stolice. Vojvodu je za ime inspirisala činjenica da se sa ovog položaja kao na dlanu vide sve okolne teritorije. Znači, sedenje na ovom lokalitetu omogućavalo je odličnu preglednost i jasan pogled na svaki, pa i najmanji pokret u okolini.

Ovaj prirodni fenoment sa stenama razbacanim svuda nudi jasan pogled koji se pruža od Rtnja, pa sve do Kosova i Metohije, a zatim preko Šar planine,odakle jasno vidimo Crnu Goru i Bosnu. Na samom lokalitetu pronađeni su ostaci crkve i njeni temelji, što bi ovo mesto definisalo kao sveto za tadašnje žitelje ovog područja. Kada se vratimo unazad kroz istoriju i povežemo sam naziv planine Kopaonik sa svim ovde napisanim stavkama, nešto ćemo pak moći da zaključimo.

U rimsko doba Kopaonik je bio pun rudnika i ruda sa ovog područja se iskopavala i koristila u ogromnoj meri, čega je pokazatelj i Rimsko carstvo, koje je na Nebeskim Stolicama imalo svoje utvrđenje i iz njega koordinisalo vađenje rude. Generalno gledano, strateški položaj i mesto gde se nalazimo jasno definiše naš odnos prema onome što radimo. Od davnih vremena bila je potrebna jasnoća, vizija i koordinacija sa resursima koje imamo i koje nadograđujemo. Kada sve to tako postavimo i predstavimo, onda ispada da se od davnina ništa suštinski nije ni menjalo, već samo lokacija i usmerenje rada.

Presto vizantijskih careva kao preteča kancelarijske stolice

Grčka, zemlja Olimpa, mesta gde stoluju najrazličitija božanstva, svete zemlje i primorja, bezbroj mitoloških priča i velikog kulturnog nasleđa. Svako vreme nosi određen parametar po kom se neki uspeh poredi. Nova vremena grade i izrađuju nove norme i nova radna mesta ali ima nešto što je neprolazno, nešto izvan vremena. Sveta Gora je jedna od lokacija koja svedoči vanvremenosti i nudi istorijsku paralelu svih dosadašnjih, proteklih vremena.

Na pomenutom mestu nalazi se presto vizantijskih careva, mesta odakle su svi bili inaugurisani. Jasan vidik i cilj bio je potreban svakom od njih pre stupanja na ovu veliku dužnost. Povezivanje tadašnjeg vremena i sadašnjice je na primer dolazak Putina na Svetu Goru i njegovo sedenje na samom prestolu. Sve ovo još više dobija na važnosti ako se zna istorijska znamenitost ovog mesta. Presto je simbol vanvremenosti i istrajnosti u datom vremenu, podrška u suverenost onoga ko na njemu sedi. Posmatranje samog istorijskog značaja prestola baca u razmišljanje, naročito misao o prestolu kao ocu jedne stolice.

Presto kao deo postavke u muzeju.

Kancelarija – moderna i funkcionalna

Današnja kancelarija je moderna i puna trendova koji se menjaju prema potrebi radnih mesta. Međutim sva ta udobnost i na oko primamljivo enterijersko rešenje ne doprinosi ničemu ako nema podrške ergonomske i udobne stolice. Radni sati i koncentracija koja nam je pritom neophodna iziskuju odredjen napor,  koji treba lako da prevaziđemo i to tako što ćemo imati adekvatnu opremu za rad.

Kako je san bitan i mesto na kom spavamo je isto tako jako bitno, možda čak i još važnije od mesta na kom radimo. Zajedničko svim vremenima i svim uspesima kod pojedinca ili većine je da su imali jasan cilj, viziju i podršku, kroz vreme vidimo da je to omogućila baš ta stolica. Radna stolica je doživela preobražaj i transformaciju ne bi li bila dovoljno konkurentna u ponudi funkcionalnosti koje se od nje zahtevaju.

Pa da li je uspela u svom zadatku? Menadžerska stolica je osnovni stub pokretač u kancelarijama pomenutog resora. Ergonomska stolica se pokazala kao idealno rešenje u radnim prostorijama IT sektora i kod onih koji rade 8+ sati radnog vremena. Gejming stolica za gejmere i sport 21- og veka pokazala se kao neizostavan deo opreme za ovaj vid takmičenja.

Daktilo stolica koja je iz doba industrijske revolucije zadržala klasičan izgled ali se itekako modernizovala, i dalje je nezamenljiva kod knjigovođstvenih kancelarija. Sada zapravo svako prema svojim tendencijama i potrebama u radu dobija odgovarajuću kancelarijsku stolicu za rad i može neometano da radi i napreduje.

Kažu da ako hoćemo da spoznamo budućnost, moramo spoznati svoju prošlost. Ne smemo zanemariti ono što su znali ljudi pre nas, jer samo na taj način nadograđujemo znanje i ne počinjemo konstantno ispočetka. Učimo na iskustvima drugih, a pogotovo onih koji su bili tu pre nas, upoređujemo sa onim što sada znamo, jer smo tako na pravom putu da uspemo u realizaciji svoga cilja. Prilagođavanje stolice koja je dala podršku vojskovođama, carevima i naučnicima, samo dokazuje da njena evolucija još uvek traje.

Ocenite nas!

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *