Opremanje kuhinje: Stil i Trend

Opremanje kuhinje: Stil i trend. Obično enterijeristi vole da kažu: Svaki dom zaslužuje kuhinju po meri duše i veličinu poput ljubavi koja cveta u domu. Kuhinja je mesto u kom se sprema hrana za sve one koji su nama najbliži, za one ljude koji se vole. Kuvanje je više od kuvati srcem, kuvanje je postala umetnost koja se piše svim onim začinima koji su u ponudi.

U staro vreme, kuhinja je bila spoj tradicije, održanja porodice, osnovnog i elementarnog. Nije bila reprezentativna, nije čak bila posebna, bila je sasvim dovoljna za tadašnje potrebe. Kako je došlo vreme osavremenjivanja, industrijske revolucije, i ekspanzije ekonomije tako je i kuhinja dobila značajno mesto u našim domovima.

Današnje kuhinje odlikuje veliki barski pult sa najčešće blistavom i belom radnom površinom. Osvetljenje je najčešće prirodno i u kuhinji ima velikih prozora. Stil skandinavije se pretočio na enterijer u kuhinji i vešto se umešao sa minimalističkim opremanjem. Tako da ako zatreba veštačkog svetla, lampe ili lusteri su staklene boje i najčešće prozračni kako bi se svetlost maksimalno iskoristila. Za barskim pultom najčešće stoje visoke barske stolice koje dominiraju u prostoriji. Materijala i dezena raznih, od onih sa drvenim nogarima do totalnog inox stila. Pošto se danas odlučujemo za podove od drveta ili sa dezenom drveta, vešto uklapamo boju stolica i pulta u skladnu kombinaciju sa podovima. Ugradne tehnihe, rerne, frižideri i ostale kuhinjske potrebštine samo su dokaz preovladavanja skladnog minimalističkog stila.

Minimalizam u kuhinji se pobrinuo da sve uvek izgleda savršeno sređeno. Ušteda vremena na održavanju ovakve kuhinje je zaista minimalna. A ono što je najbitnije kod minimalističkog opremanja jeste dovoljno slobodnog prostora. Njega ovakvim načinom imamo sasvim dovoljno i možemo da manevrišemo po potrebi prilikom kuvanja, pečenja ili spremanja. Oni koji često provode u kuhinji znaju koliko je bitno da kuhinja ne bude mala, tesna i skučena a pogotovo ne slabo osvetljena. Kuvanje je poigravanje sa bojama, ukusima i začinima a za sve to nam je potrebna adekvatna svetlost i skladna mobilnost.

Ono što se u današnje vreme izdvaja jesu dva stila u opremanju kuhinja:

  • totalno moderni stil
  • klasični stil

Moderni stil opremanja kuhinje praktikuje dosta hroma u raznim varijantama, od stolica do ugradnih rerni. U ovakvim kuhinjama preovladava bela do siva nijansa sa dekorom koji vešto naglašava stil i skladnost ambijenta. Biranje ovakvih boja zapravo daje vizulno veći prostor kuhinji i oseća se skladnost i energija ove prostorije. Ovakav vid opremanja kuhinje najčešće biraju mlađe generacije ljudi koji su savremenog kova. Brzina njihovog poslovanja i posao kojim se bave zahteva jednu dozu minimalističkog koncepta koji im se nudi ovakvim načinom opremanja.

Klasični stil opremanja kuhinje odlikuje obilje drveta. Drvo kao materijal praktikuju oni koji vole kombinovanje prirodnih materijala i po pitanju opremanja prostora jesu do nekle tradicionalni. Moderne kuhinje od drveta su sve samo ne potpuno retro, već se blago osvrću na nekadašnje vreme i tu stilsku klasiku.

Ono što je zajedničko modernom opremanju kuhinje jeste- centralizacija. Skladni centralni deo oko koga se jede, može značiti tradiciju, ognjišta. Dok je sve ostalo okolo skladno uređeno da bude na dohvat ruke korisnika. Moderno i tradicionalno življenje se u mnogome razlikuje ali su praktični primeri oko uklapanja i sklada funkcionalnosti ostali isti.

Opremanje kuhinje je postalo glavno kod enterijera i zahteva puna ažurnosti i posla. Ono što se savetuje jeste da izrada glavnih delova kuhinje bude po meri ako ne i cela kuhinja. Za koji god stil se odlučite, da li ste više za moderan dizajn ili za klasiku… Sve je to zapravo na vama, ali ćete najbolji efekat postići kada je sve to uklopljeno po meri vašeg prostora. Tada se svaki milimetar iskoristi i sve dobije na većem značaju, imate sve u jednom i stil i dinamiku.

Ocenite nas!

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *