Programeri su višak???

Programeri su višak? Jesu li, hoće li biti ili šta se to dešava… Koje su to prognoze?

Kako bi krenuli u ovaj tekst, trebali bi samo pomenuti tekst na našem drugom sajtu gde smo malo dodirnuli ovu temu, tako da evo teksta i ovde:

Tehnološki višak u tehnološkom sektoru

 

Da li će veštačka inteligencija eliminisati potrebu za programerima? Ili možda još bolje pitanje: Hoće li veštačka inteligencija sve nas pretvoriti u magove programiranja?

 

Postoje jaki dokazi da će AI svojim veštinama nadmašiti ljudsku sposobnost kodiranja:
1. OpenAI ChatGPT sada može da položi Google-ov ispit za programere softvera visokog nivoa
2. GitHub je izvestio da je 46% koda na svim programskim jezicima napravljeno pomoću Copilot-a

 

3. DeepMind-ov AlphaCode AI je nadmašio ljudske programere. On je nadmašo 45% stručnih programera

 

I sve ovo se desilo u prvih 6 meseci ChatGpt-a. A šta ćemo nakon ovih 6 meseci, usavršavanje AI neće stati,  mi više nećemo imati keca u rukavu i adut za borbu.

Trebamo li se boriti ili…?

Abundance360 samit

 

Na ovom samitu se diskutovalo baš o tome… Da li će se za 5 godina totalno izgubiti potreba za programerima? Hoće li AI preuzeti štafetu i sama krenuti u programiranje?

Da li je moguće da će AI preuzeti svo kodiranje?

 

AI demokratizuje kodiranje

 

Pesimisti i oni dušebriznici koji su brinuli o programerskim platama kažu- Odzvonilo je programerima.

Međutim nije to baš tako, AI umesto da eliminiše programere, želeće nešto drugo. Ona će sve nas pretvoriti u programere. Totalna demokratizacija na tržištu programiranja.

Ali hajde sada da budemo realni, i zapitamo se: Hoće li vlasnik neke kompanije koja se bavi proizvodnjom imati vremena da „petlja“ po svom sajtu?

Uz generativno AI kodiranje, svako će moći jednostavno da izrazi ono što želi na prirodnom jeziku, a generativna AI će to pretvoriti u upotrebljiv kod.  AI će ideje realizovati. Dolazimo do ključnog pojma- IDEJA! Znači IDEJA ljudi, mašta, kreativnost i moć sagledavanja tržišta iz više uglova. Ne shvatajte sve tragično, već je neophodno uvesti što više znanja u funkicju. To što smo se mi malo zaneli i mislili da čista fizikalija i sedenje deset plus sati za računarom jeste jednako dobroj plati to je naša stvar…

Uklanjanjem barijera koje su nekada blokirale kreativnost, svako sada može da izgradi sisteme koji rešavaju probleme i stvaraju vrednost za društvo. Znači manje fizikalisanja po redovima i kodovima, više prostora za unapređenje.

Ako umemo ovaj benefit da iskoristimo, možemo čak i da procvetamo. Konačno smo oslobođeni mukotrpnog pisanja… Sada imamo vremena da tržištu pokažemo ono što zaista znamo: Ideja sada postaje prava moć.

Programeri su… Nadvaldani ili unapređeni?

 

Zahvaljujući AI, programiranje se odvija 55% brže. Bilo da se bavite web dizajnom, menadžmentom ili analitikom AI uskače u pomoć… Ono što jeste bitno jeste da vi sada rukovodite tim alatom i potrebno je da se razlikujete…

Tržište više neće tolerisati uniformisanost, kalup i osrednjost. Sada ćemo imati vremena za stvaranje i nadmetanje. Mi smo ušli u drugi nivo poslovanja, sada je „čistu fizikaliju“ preuzela mašina, mi smo u kreativnom delu.

Umemo li da budemo drugačiji???

ILI…

 

 

 

 

Ocenite nas!

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *