Radni prostor i zdravlje zaposlenih

Radni prostor i zdravlje zaposlenih

Radni prostor i zdravlje zaposlenih: Bezbednost je uvek na prvom mestu.

Kada je u pitanju stvaranje zdravog radnog prostora, ono počinje sa ponudom i benefitima. Zdravstveno osiguranje je nekada bilo zlatni standard u zdravstvenim beneficijama zaposlenih, ali zaposleni danas žele više.

Sada zaposleni traže pogodnosti kao što su:

podesivi električni sto

Kada se kombinuju, ove prednosti stvaraju kulturu koja daje prednost zdravlju. Osim beneficija, kompanije širom sveta preduzimaju i druge mere za stvaranje zdravijeg radnog prostora.

Stvaranje bezbednih zgrada

 

Međunarodni institut za izgradnju „WELL“ pravi uslove za stvaranje vrhunskih standarda za zgrade i unutrašnje prostore. Otkrili su nekoliko vitalnih oblasti koje doprinose opštem zdravlju zaposlenih i nude programe sertifikacije za kompanije kako bi postale DOBRO mesto za rad.

Međutim, ne morate da dobijete sertifikat da biste znali koje su to oblasti. Prema Međunarodnom institutu za izgradnju, ključne oblasti koje doprinose ukupnom zdravlju radnika su:

 • Vazduh
 • Svetlost
 • Zvuk
 • Zajednica
 • Voda
 • Aktivnost
 • Materijali
 • Inovacija
 • Ishrana
 • Termalni komfor
 • Svest
 • Neke oblasti su manje komplikovane od drugih, ali hajde da zaronimo u neke od njih koje imaju direktne popravke i trenutne koristi.

Vazduh

Svima nam je potreban vazduh da bismo disali, ali kvalitet vazduha u radnom prostoru može uticati na zdravlje i, zauzvrat, povećati produktivnost. U stvari, Svetski savet za zelenu gradnju otkrio je da se produktivnost povećala za 11% kada su radnici imali smanjenje zagađivača i povećan pristup svežem vazduhu.
Kako možete da ugradite veći kvalitet vazduha u svoj radni prostor? Počnite sa izolacijom prozora i vrata na vremenske uslove kako biste sprečili štetne zagađivače u zgradu. Dodajte sistem za filtriranje vazduha, koristite zelene proizvode za čišćenje, dodajte biljke, uvedite politiku zabrane pušenja i još mnogo toga.

Svetlost

Prema jednoj studiji, izlaganje prirodnoj sunčevoj svetlosti može povećati produktivnost, poboljšati raspoloženje i smanjiti stopu anksioznosti i depresije. Takođe, loše osvetljenje može povećati naprezanje i iritaciju očiju. Dakle, dovoljno prirodnog svetla i ispravan rad svih vaših svetla može dramatično poboljšati zdravlje i učinak vaših radnika.

Zvuk

Akustika zgrade, dosadna buka i nedostatak privatnosti su smetnje za zaposlene. I tokom vremena, oni mogu negativno uticati na opšte blagostanje. Pošto su široko otvoreni koncepti postali popularni, zaposleni se sada bore sa nedostatkom privatnosti i nemogućnošću fokusiranja. Neke kompanije se bore protiv ovoga tako što dodaju privatne, tihe prostore ili akustične plafonske ili zidne sisteme, koji omogućavaju svojim zaposlenima da dobiju malo mira i fokusa.

 

Materijali

Nije tajna da opasni građevinski i kancelarijski materijali mogu imati negativan uticaj na zdravlje zaposlenih. (Da li se neko seća azbesta?) Jedan jednostavan način da doprinesete opštem zdravlju zaposlenih je odabir neopasnih građevinskih i kancelarijskih materijala i zamenu problematičnih materijala onima koji nisu problematični. Na primer, zamenite te jeftine plastične stolove i pultove čvrstim radnim pločama. Možda ćete morati da platite više za bezbedne materijale, ali vaši zaposleni će vam zahvaliti na tome, a to će na kraju doprineti podizanju imidža kompanije.

Ocenite nas!

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *