poslovni enterijer i novi trendovi

Raspored u kancelariji

Raspored u kancelariji  je možda najbitnija stavka prilikom uređenja poslovnog prostora. Tehnološki resursi, naknade i odnosi između poslodavaca i osoblja su među najočiglednijim determinantama kada je u pitanju produktivnost na radnom mestu. Ali jedan manje poznat faktor se često zanemaruje: raspored kancelarije.

Raspored u kancelariji

Ideja da raspored radnog prostora direktno utiče na produktivnost predstavljena je svetu u naučnom kontekstu 1985. Tom DeMarco i Tim Lister, softverski inženjeri, stručnjaci za menadžment i osnivači „The Atlantic Sistems Guild“, izveli su eksperiment koji je otkrio nove implikacije za raspored kancelarije.

Ova rana studija, najiscrpnija te vrste, postavila je temelje za novi pristup planiranju kancelarijskog prostora. Poslodavci su postajali sve svjesniji da nisu samo plata i iskustvo ono što određuje koliko efikasno zaposleni rade, već i opći osjećaj radnog okruženja.

„Najbolji radnici su dva puta nadmašili prosečne zaposlene u pogledu produktivnosti.

Istraživački projekat je zamolio 600 programera softvera iz 92 kompanije da popune ankete pre nego što se takmiče u „Coding Var Games“, što je omogućilo istraživačima da izmere i uporede radni učinak. Rezultati su bili zapanjujući: oni čije su ankete odražavale pozitivnija osećanja o njihovom radnom prostoru bili su najproduktivniji. U stvari, ovi vrhunski radnici su nadmašili prosečnog zaposlenog za više od dva puta.

Šta čini prostor produktivnijim kancelarijskim prostorom?

Mnogi faktori dolaze u igru kada je u pitanju stvaranje produktivnog radnog prostora. Studija iz 2009. koju su sproveli istraživači sa Instituta za informacione tehnologije COMSATS dublje je razmatrala zamršenosti koje povezuju raspored radnog mesta sa produktivnošću. Ispitujući 31 bankarsku filijalu iz više od deset finansijskih institucija u Abotabadu u Pakistanu, otkrili su nepobitni dokaz da prostorni raspored, nameštaj, osvetljenje, buka i drugi faktori direktno utiču na produktivnost zaposlenih.

„Nalazi ove studije pokazuju da je dizajn kancelarije veoma važan u smislu povećanja produktivnosti zaposlenih“, napisala je u studiji vodeća istraživačica dr Amina Hameed. „Udoban i ergonomski dizajn kancelarije motiviše zaposlene i značajno povećava njihov učinak.”

Imajući to na umu, vlasnici preduzeća i administratori moraju uzeti u obzir svaki od ovih aspekata tokom procesa planiranja poslovnog prostora. To može značiti uključivanje svetlog, ali toplog i primamljivog osvetljenja, smanjenje zagađenja bukom i nereda, i rad sa dizajnerom enterijera da odabere nameštaj koji je moderan i prijatan bez žrtvovanja efikasnosti. Ergonomski nameštaj je jedna od ključnih komponenti produktivnijeg radnog mesta, a  Modrulj nudi širok spektar rešenja koja pomažu u ispunjavanju ovih potreba. Raspored u kancelariji je usko povezan sa nameštajem i opremanjem tako da je Modrulj idealno rešenje za vaše potrebe.

radne stanice modrulj

Ocenite nas!

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *