Rat bojama: Zašto je Milka zapretila sudskim sporom?

Rat bojama: Zašto je Milka zapretila sudskim sporom?

Rat bojama: Zašto je Milka zapretila sudskim sporom? Da, konditoraska kompanija koja proizvodi ovu širom sveta poznatu čokoladu je zapretila tužbom jednom Londosnkom proizvođaču veganskih grickalica. Ovo je na tržištu konstanta da se određeni recepti, propagandni materijali, video materijali nađu u međuprostoru dveju ili više kompanija, međutim nama je zanimljiva ova činjenica zbog boje koja je skoro pa izazvala spor ili će ga možda dodatno produbiti(?).

Teorija boja, sklop boja, spektar boja sve ovo čini jedan dobar kosmički poredak, međutim ovo takođe čini i jedan od stubova marketinga, brenda i samog kompanijskog delovanja na tržištu. E iz tog razloga nam je ovo zanimljivo. Nijanse su bitne i u životu ali i u samom dizajnu.

Milka čokolada

Milka vs Primal Pantri

 

Multinacionalna konditorska kompanija zapretila je sudskim postupkom protiv londonskog proizvođača veganskih grickalica. I to zbog jedne boje na proizvodu voćnih pločica.

„Mondelez“, proizvođač Milka čokolade,  navodi da kakao bar Primal Pantri -a „eksploatiše“ zaštitni znak asortimana čokolade Milka.

Advokati kompanije Mondelez zahtevaju da se prekine upotreba jorgovan boje ambalaže za navedenu čokoladicu iz njihovog asortimana. Svaki prekršaj znači kaznu od 5.200 funti, svaki put kada se zaštitni znak Milke upotrebi sa njihove strane(Nature Brands).

Nurture Brands, koja je vlasnik Primal Pantri -a, negira da je „povredio“ zaštitni znak.

Čokoladice Primal Pantri lansirane su 2016. u različitim bojama tako da „imaju dobru razliku na polici zajedno“, rekao je Adam Draper, generalni direktor Nurture Brands.

„Ne mislimo da je iste boje ili čak u istom spektru“, dodao je Draper.

Rat bojama: Zašto je Milka zapretila sudskim sporom?

 

Međutim, Mondelez nije pružio dokaze da je boja pakovanja dovoljno slična da krši zaštitni znak Milke, rekao je gospodin Draper.

Osnovan u Londonu, Nurture Brands snabdeva biljnim grickalicama skoro celu Evropu. Zapošljava 26 ljudi u svom sedištu u Barbikanu i vodi fabriku u severoistočnoj Engleskoj.

Nurture Brands kaže da ne misli da je njegova robna marka Primal Pantri „iste boje ili čak u istom spektru“ kao Milka.

Povlačenje proizvoda i uklanjanje sve ambalaže koja je trenutno u opticaju moglo bi koštati između 30.000 i 50.000 funti „bez uračunavanja svih kazni“, procenjuje gospodin Draper.

Američka firma Mondelez poseduje mnoga poznata imena, uključujući Toblerone i Oreo, a britanski brendovi Cadburi i Kenco takođe su deo njenog carstva.

Njena ispostava Cadburi 2019. godine izgubila je žalbu da zaštiti posebnu ljubičastu boju koju koristi za pakovanje čokolade. Asortiman čokoladica, Primal Pantri, dolazi u različitim bojama tako da proizvodi „imaju dobru razliku“, kažu iz Nurture Brands-a.

Portparolka kompanije Mondelez rekla je: „Mi posedujemo zaštitni znak u Evropi za prepoznatljivu jorgovanu boju Milka za prehrambene proizvode. „Praktično, radi zaštite vrednosti naših brendova na kojima smo vredno radili stotinama godina, izražavamo zabrinutost kada smatramo da neke kompanije koriste zaštićeni element brenda.

Boje kao nosioci brenda

 

I sigurno ste videli dva artikla Milka i Primal Pantri… ako ništa drugo videli ste ih ovde upoređene u samom tekstu. Liče li? Da li im je boja ista? Još jednom da pitamo: Rat bojama: Zašto je Milka zapretila sudskim sporom?

Možda sada razumete važnost očuvanja kompanijskog integriteta. Nije ovo puka prepirka, ako se ovaj Londonski proizvođač veganskih štanglica ne urazumi biće potisnut sa tržišta. Da li trebamo tako postupati? To je druga tematika, ovde se sada radi o strateškom građenju brenda i njegovom integritetu. Možda Vam ovo pomogne da razumete koliko je bitna kompozicija boja pri samoj izradi sajta, reklame ili u enterijeru. Identitet je ono što predstavlja Vas, vaše poslovanje i delovanje na tržištu. Identitet je u bojama bredna, brend ume da polariše masu, masa je vaš kupac. Bilo da prodajete online ili imate radnju, prodajete garderobu, nakit ili automobile, za sve vas važi isto pravilo. Kada u taj identitet uložite napor, znanje i umeće to prestaje biti samo marketing ili subliminarni marketing to postaje više od same kompanije. Iz tog razloga NIJANSE JESU POLA USPEHA, druga polovina je na početku, a to je odabir nijansi.

Ocenite nas!

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *