web dizajn

Što sadrži kvalitetan web dizajn

ŠTO SADRŽI KVALITETAN WEB DIZAJN?

 

(Zahvaljujem se na gostovanju na našem blogu, Nenadu Kostiću iz Bones.hr. Nenad je svojim iskustvom i znanjem na nas prenese ono što je najbitnije is sfere digitalnog poslovanja. Uživajte u tekstu.)

UVOD

Softverska industrija uzela je neverovatan zamah u poslednjih dvadesetak godina. Neprekidnim razvijanjem tehnologije i brzine interneta promenili su se i razvojni procesi, a sa njima i način razvoja.

Svaki taj pomak menjao je i prilagođavao korisnike na donešene novotarije. Način korištenja digitalnih uređaja postajao je sve važniji.

Tako su korisnici postali pokusni poligon za plasiranje novih digitalnih proizvoda koji dolaze neviđenom brzinom. Na temelju njihovih utisaka, ti isti proizvodi mijenjaju i prilagođavaju u hodu. Uvek je bio cilj da se dođe do verzije 2.0.

Tako se promenio i web dizajn.

Došlo vreme za izradu ili redizajn web sajta?

Na dobrom ste mestu. Ovdje ćete dobiti pravu sliku na što biste morali da obratite pažnju pre i za vrijeme dizajna.

Upamtite: dizajn nije samo definicija boja i slova koje koristite, već i celi niz skrivenih detalja koji sajt čine skladnim i funkcionalnim.

ŠTO SE PROMENILO U WEB DIZAJNU?

Luke Sommerfield, voditelj razvojnog odjela u HubSpotu uspoređuje u kom pravcu je razvoj web sajta krenuo. Tradicionalan način dizajna imao je etiketu kao poslovni trošak. Sajt je bio jednostavno nešto na što ste trebali da potrošite vreme i novac ako ste želeli da pokažete praćenje modernih trendova i na savremeni način da prezentujete svoj proizvod / uslugu.

Sadržajem je web sajt podsećao na digitalnu brošuru. Kod mnogih on je bukvalno bio iskopirana štampana brošura i stavljena na sajt.

Takav web sajt bio je rađen pod pretpostavkom da izgleda lepo i što direktor misli o tome.

 

 

Web sajt nije vaša digitalna brošura već moćan alat kojim se lako služite i vi i korisnici. Jasnim elementima na web sajtu korisnik jednostavno dolazi do rešenja koje je tražio za svoje probleme. Time se vaš web postavlja kao pouzdani partner u marketingu i prodaji.

 

Današnji web se zbog toga treba shvatiti kao poslovna investicija, jer će vremenom generirati prihod vašem poslovanju. Kako se vaš posao razvija, tako se razvija i sajt.

Nadalje, Luke objašnjava kako se web sajt osmišljava tako da sem predstavljanja vašeg proizvoda / usluge iskoriste se njegovi potencijali i služi praktički svim korisnicima unutar tvrtke. Ostavlja se prostor za predviđanje neželjenih situacija poput odlazaka korisnika ili zadržavanja postojećih kupaca.

Moderan web sajt temelji se na podacima prikupljenim o ponašanju korisnika i njihovim aktivnostima.

NA ŠTO DA SE PRIPAZI KOD DIZAJNA SAJTA?

 

web dizajn

Ako želite da imati tako moćan alat uz sebe, navodimo elemente koji to i omogućuju. Čak i ako ste na početku poslovanja i nemate iskustva s izradom web sajta, ovi saveti pripremiti će vaš web za brzo i jednostavno priključivanje ostalih alata koji su vam potrebni da imate uspešan marketing i prodaju.

 

1.     JEDNOSTAVNOST

Neupitno je da je izgled i osjećaj sajta bitan. No, većina posetitelja web sajta nije na njoj da istraživuje kako je lep i elegantan.

Korištenje suvišnih elemenata (kao što su elementi koji nemaju funkciju) otežavaju posetiocima vašeg sajta da pronađu ono što traže.

Jednostavnost možete da postignete unutar sledećih okvira:

 • Nemojte da koristite više od 5 različitih boja (plus – minus 2)
 • Koji god da odaberete, u najmanju ruku mora da bude čitak. Nemojte da koristite više od tri fonta i tri različite veličine
 • Koristite ih tamo gde posetiocu treba da ukazuju na određeni dio sadržaja ili traže od njega da ispuni neki zadatak

[ubaciti ilustraciju primjera jednostavne stranice]

2.     VIZUALNA HIJERARHIJA

 

veb dizajn

Tu se podrazumeva uređenje i organiziranje delova sajta kako bi posetioci najpre pristupili važnim elementima. Kada se radi o iskoristivosti i korisničkom iskustvu, cilj je da posetioc bude vođen do akcije koju želimo da napravi, a opet da to sve izgleda prirodno i samo po sebi razumljivo.

[ubaciti ilustraciju weba od Samobora ili Villacha]

3.     JEDNOSTAVNA NAVIGACIJA

Da biste osigurali da posetioci pronađu ono što traže, važan je navigacijski meni. Dobar primer takve organizacije je kada posetioc dođe na vaš sajt i ne treba puno da razmišlja i otkriva gde treba da klikne sledeće.

Nekoliko saveta za organizaciju menija:

 • Neka vam glavni meni bude jednostavan (i na vrhu sajta).
 • Uključite meni i u dno sajta.
 • Polje za pretraživanje sadržaja treba da bude na vrhu. Posetioci tada mogu da pretražuju vaš sadržaj po ključnim rečima.
 • Ne nudite previše opcija u meniju.
 • Ne idite s menijem previše u dubinu (raščlanjivanje sadržaja do 3 nivoa trebalo bi da bude dovoljno).

[ubaciti ilustraciju dobro uređenog izbornika, naprimjer mojeg]

4.     DOSLJEDNOST

Kada govorimo o dosljednosti u uređenju web sajta mislimo da izgled svih dijelova sajta mora da se podudara: pozadina, slova koja koristite, pa čak i tona kojim je pisan sadržaj. Pri tom ne mislimo kako bi svaka podstranica vašeg sajta bila ista kao i prethodna. Umesto toga, oblikujte različite izglede za druge tipove podstranica (na primer izgled landing sajta, izgled informativnih sajtova, itd.).

Ovde je primer Airbnb-ovog sajta, s bazom odgovora na pitanja u odseku za pomoć korisnicima. Pokušajte da zamislite kakav bi dojam imao posetioc da svaka help stranica ima drukčiji izgled?

[ubaciti ilustraciju Airbnb-ove help stranice skinute s HubSpotovog članka]

5.     PRISTUPAČNOST

 

Kako je web nekad bio rezerviran isključivo za pregledavanje s velikih ekrana stolnih računara ili laptopova, tehnološkim razvojem s početka ovog članka, razvila se mogućnost da se sajtovi pregledavaju i na manjim uređajima poput tableta i mobitela. I to u velikom broju.

Da biste pružili uistinu sjajno korisničko iskustvo, vaš web sajt mora da bude kompatibilna s različitim uređajima (i operativnim sustavima i web browserima) koje posetioci koriste.

To znači ulaganje u strukturu fleksibilnog web sajta – poput responzivnog oblikovanja (responsive dizajn). Na tako dizajniranom sajtu sadržaj se automatski menja prema dimenzijama ekrana bez obzira na uređaj kojeg posetioc koristi.

Na kraju, važnije je da vaš sajt pruža odlično korisničko iskustvo na različitim platformama, za razliku od toga da na istoj platformi izgleda isto. A to može značiti prilagođavanje dizajna specifičnih za platformu, umjesto utrpavanja istih dizajnerskih elemenata prikazanih na velikom ekranu.

6.     KONVENCIONALNOST

Ima nekoliko nepisanih dizajnerskih pravila koje su korisnici vremenom usvojili. To su:

 • Imati navigacijski meni na vrhu ekrana
 • Logo u levom gornjem kutu ili centrirano na vrhu sajta
 • Klik na logo da vas vodi na početnu stranicu
 • Promena boja kada pređete preko linka ili elemenata koji traže vašu aktivnost

Odbaciti takve konvencije vrlo je primamljivo dizajnerima, no verojatno bi to bila greška. Osim ako želite probuditi zbunjenost korisnika kao primarni cilj.

Za najbolji doživljaj korisnika vašeg sajta, iskoristite ona pozitivna web iskustva.

7.     VERODOSTOJNOST

Konvencionalni elementi iz gornje točke mogu da pruže veću vjerodostojnost vašem sajtu. Obzirom da se trudite izgraditi web s najboljim mogućim korisničkim iskustvom, vjerodostojnost je nešto što će vas dugo pratiti.

Najbolji način za stvaranje vjerodostojnosti vašeg weba je da bude jasan i iskren opis proizvoda / usluge koju nudite. Nemojte da terate posetitelje da prekapaju po desetinama stranica kako bi otkrili što zapravo radite.

Još jedan vjerodostojnički savet: stranica s cenama. Ljudi mogu da vas kontaktiraju da bi saznali više o cenama, no ako su cene jasno navedene na vašem web sajtu svakako mogu da pomognu vašem poslovanju da djeluje više pouzdano i više legitimno.

 

ZAKLJUČAK

S razmišljanjem oko izrade web sajta potrebno je da budete korak ispred. Ako naručujete izradu weba ove smernice će vam itekako biti potrebne za postavljanje uveta prema web developeru. Nakon njegovog dizajna i puštanja u rad očekujete da imate solidnu web stranicu koja se brzo učitava i puna je prijateljski orijentiranog sadržaja prema vašoj ciljanoj publici. Na kraju, sadržaj će biti taj da se posetioc odluči na korak bliže vama u komunikaciji.

Ako se sami upuštate u avanturu izrade web sajta, treba je da budete upoznati s ovim naputcima. Nakon uloženog truda i uspeha pokretanja weba, želeti ćete da sve radi, jer u protivnom rađe ćete da radite nešto drugo nego da popravljate web.

CALL-TO-ACTION

Izrada i oblikovanje web stranica nam nije nepoznanica. Želite li doznati stručne detalje i otkriti mogućnosti koje se mogu postići webom, javite nam se: otvoreni smo za sva pitanja

 

Ocenite nas!

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *