Tržište se menja: Osećate li to???

Tržište se menja: Osećate li to? U modernom poslovnom svetu, informacija je zlata vredna. Prava informacija u pravo vreme, znači napredak.

Ono što može da vas odvoji od konkurencije jeste identifikacija tržištnih prilika, strategija u pravi momenat, prilagođavanje u optimizaciji procesa, predikcija događaja… Složićemo se za većinu stvari će nam sada služiti AI, međutim ako ćete koristiti AI: Jeste li spremni?

Tržište se menja

Setite se početaka rada na internetu… Besomučno kucanje ključnih reči, namerne greške kod pisanja reči kako bi vas „barem negde“ algloritam „stavio prve“… Ah ta mučna, stara i fizički naporna SEO optimizacija više ne egzistira. Sada je SEO optimizacija više nekako predikcija i korisničko iskustvo…

Hajde da se prisetimo i prikupljanja informacija o konkurenciji… Setite se samo excel tabela, prikupljanja ključnih reči, kotiranja, istraživanja, … Možemo ovako u nedogled…

Ili još bolje, setite se kada ste morali timski da obrađujete podatke pošto je nauka o podacima bila primat ako neko želi da zadrži tržište i ozbiljno se posveti tom poslu…

Sve ove stavke deluju kao istorijski prevaziđene. Pregazilo ih je za kratko vreme, upravo to vreme.

AI je postala sveprisutna u našem svakodnevnom životu i preduzeća mogu da je iskoriste za prikupljanje i pojednostavljenje podataka i poboljšanje rada.

U ovoj 2023. godini, svako preduzeće će početi da „meša“ tehnologiju sa integracijom veštačke inteligencije kako bi olakšalo rad zaposlenih.

 

Futurizam i tržište

 

Pre par godina krenulo se sa futurističkim stilom. Futuristički stil preovladalo je modom, enterijerom, dizajnom… Taj nekako dalek sajber svet je sada nama bio pred očima… Ko je umeo da čita između redova, znao je da slede korenite promene.

Mi više ne trebamo gledati u budućnost, da bi videli šta nas u njoj očekuje. Onaj ko ume da vidi, videće da je budućnost i sada uzela maha. Mi živimo tehnološku revoluciju u ovom vremenu po ko zna koji put.

Po prvi put imamo šansu da se iskažemo kao ljudi, kao kreativna bića i da fizičke poslove predamo u ruke tehnologiji. Mi ćemo smišljati ideje, vršiti nadzor nad mašinama, ali imaćemo vremena za ono što smo stvoreni. Ako budemo pametni, ovo vreme može biti rasadnik ideja.

Šta nam se sve nudi kao alat?

 

Mašinsko učenje

Mašinsko učenje (ML) je oblik veštačke inteligencije koji omogućava softverskim programima da poboljšaju svoju tačnost u predviđanju događaja tokom vremena, bez eksplicitnog programiranja. ML algoritmi prave predviđanja na osnovu istorijskih podataka kao ulaznih podataka.

Hiperautomatizacija

Hiperautomatizacija koristi napredne tehnologije za pojednostavljenje procesa i smanjenje potrebe za ljudskim radom i stručnošću. Ovo može dovesti do poboljšanog zadovoljstva kupaca kroz automatizovane odgovore na e-poštu, povećanu produktivnost zaposlenih i integraciju digitalne tehnologije u operativne tokove rada.

Sajber bezbednost sa veštačkom inteligencijom

Može da obezbedi ažurno znanje o pretnjama specifičnim za industriju kako bi pomoglo u donošenju kritičnih odluka zasnovanih ne samo na tome šta bi se moglo koristiti za napad na posao, već i na osnovu onoga što će se verovatno koristiti za napad.

Kombinatorika u radu

 

Ova stavka uključuje kombinovanje mašine i ljudskog resursa kako bi se poboljšala kognitivna produktivnost. Predviđeno je da će infrastrukturni i operativni timovi početi da koriste automatizaciju zasnovanu na veštačkoj inteligenciji kako bi poboljšali IT efikasnost, što rezultira da će mašine u budućnosti obavljati 50% složenih zadataka. Uz proširenu inteligenciju, različite platforme mogu brzo da prikupljaju informacije prateći unapred definisane strukture. Podaci se mogu prikupljati iz više izvora, pružajući sveobuhvatan pregled proizvoda, kupaca i drugih relevantnih faktora.

Kako AI može pomoći u poboljšanju vašeg poslovanja 2023. godine?

Iz gore navedenih trendova i koncepata, jasno je da ovi sistemi imaju potencijal. Ono što dolazi sa novim trendovima jeste:

1. Veća sigurnost podataka

AI se često koristi za zaštitu privatnih, osetljivih informacija i pružanje temelja bezbednosti.

2. Automatizacija procesa

AI se razvija na osnovu podataka i algoritmi uče da evoluiraju. Ovo omogućava efikasniji rad, mreže dubokog učenja i poboljšano kodiranje, a automatizacija nije ništa drugo do budućnost poslovanja.

3. Radno vreme i smanjenje troškova

AI sistemi rade tačno u optimizaciji i dovršavanju zadataka koji se ponavljaju.

4. Poboljšava korisničko iskustvo

AI može poboljšati interakciju sa klijentima i učiniti ih ličnijom. Na ovo se posebno fokusira jer može ponuditi preporuke klijentu ili osoblju na osnovu toga kako su se ranije ponašali.

5. Predviđa ishode

AI može predvideti obrasce podataka o ponašanju potrošača na osnovu analize podataka. Stoga bi budući radnici u finansijskoj industriji trebali očekivati da vide više robotskih savjetnika sa AI.

Tržište se menja

 

Veštačka inteligencija uz pomoć mašinskog učenja transformiše tržište. Tržište više nije isto, mnoge stvari se menjaju, mnogi gube posao, mnogi poslovi tek kreću da se otkrivaju… Vidite i sami ako ste pripadnik tog istog tržišta da kreće neki proces koji ako ste nedovoljno informisani jeste neobjašnjiv.

 

Tržište veštačke inteligencije se stalno širi bez znakova usporavanja. U budućnosti će se veštačka inteligencija koristiti u skoro svim industrijama. AI može pomoći preduzećima u rastu omogućavanjem bržeg preuzimanja podataka i donošenja odluka.

Međutim ako nismo spremni za ovu nastalu okolnost, onda nismo spremni ni za sutrašnje okolnosti koje nas čekaju. Potrebno je da se prilagodimo na vreme. To što ste vi radili vaš posao po istom principu deset godina, danas ne znači ništa. Neko može da vas zameni za deset meseci, tj da preuzme deo vašeg tržišta za toliko vremena. Razlog leži baš u primeni tehnologije na pravi način i u pravo vreme.

 

Ocenite nas!

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *